Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Csontritkulás szűrőcsomag

A VIZSGÁLAT ÁRA: 19.990 FT*

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA

Csontritkulás esetén a csontok tömegének csökkenése, illetve a szerkezetének minőségbeli romlása figyelhető meg a kor előrehaladtával. A csontritkulások 80 százalékát az időskori csontritkulás adja, amely mindkét nemnél előfordulhat.

A csontritkulás hamarabb is bekövetkezhet még pedig úgy, hogy a csontképző rendszer működése megbomlik, tehát a csontépítést (oszteoblasztok) és a csontlebontást (oszteoklasztok) végző sejtek egyensúlya felborul. Ennek oka lehet a magas prolaktin szint, Turner-szindróma, túlzott fizikai terhelés, petefészkek eltávolítása, mesterséges változókor, továbbá a korai változókor.

A csontritkulás rizikófaktorai lehetnek a következők, amelyek nem minden esetben okoznak csontritkulást, de elősegíthetik a kialakulását: öröklött tejfehérje- tejcukor-érzékenyéség, cigaretta, alkohol, kávé, D3-vitamin hiány, nem megfelelő kalcium, nyomelemek és vitaminok bevitele.

Kinek ajánljuk a csontritkulás vizsgálat csomagunkat?

A vizsgálatot elsősorban az 50 év feletti nők és férfiak számára ajánljuk, mivel az életkor előre haladtával megnövekedik az esély a csontritkulás kialakulására.

A vizsgálat továbbra ajánlott azok számára is, akik valamilyen alapbetegséggel, elsősorban pajzsmirigy túlműködéssel küzdenek és gyógyszeres kezelés alatt állnak.

A csontritkulás szempontjából magas rizikófaktorú csoportba tartoznak a cukorbetegek, hematológiai betegségben szenvedők, szteroid gyulladás-gátlókat szedők, illetve kemoterápiában részesülők is.

Mit tartalmaz a csontritkulás vizsgálat csomag?

Csomagunkat úgy állítottuk össze, hogy a lehető legpontosabb diagnózist tudjuk felállítani csontjai egészségének érdekében.

A csomag ezért tartalmazza az anorganikus foszfát mérést a szérumból. A foszfát legnagyobb mennyiségben a csontokban található meg. Kiemelt szerepet játszanak a sejtek anyagcseréjén túl az egészséges csontozat kialakításában és fenntartásában. A szervezet foszfát szintje szorosan összefüggésben áll a kalciummal, mely a mellékpajzsmirigyben termelődik és a parathormon szabályozása alatt áll. Az alacsony foszfát szint utalhat a csontritkulásból adódó csontlágyulásra. Azonban a csökkent vagy emelkedett foszfát szint önmagában nem informatív, több paraméter együttes vizsgálata lehet szükséges a diagnózis felállításához.

A kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, mely kiemelkedő szereppel bír a csontképzésben, az izmok és idegrendszer egészséges működtetésében. A kor előrehaladtával a kalcium szint csökken, mely az egyik kiváltó oka lehet a csontritkulásnak. A foszforral együttesen felel az egészséges fogakért és csontokért. A megfelelő kalcium szint nélkülözhetetlen a csontritkulás megelőzésének szempontjából.

A magnézium szint mérése épp oly fontos az tünetmentes emberek számára, mint a csontritkulásban szenvedőknek, mivel a magnézium az egyik legfontosabb építőeleme a csontoknak. Megfelelő mennyiségű magnézium bevitel kulcsfontosságú a csontritkulás megelőzésében és kezelésében. Ha a magnézium szint túl alacsony az növeli a csontritkulás és a csonttörések kockázatát. 

D-vitamin hiány esetén kialakulhat csontritkulás, fogszuvasodási problémák, csontlágyulás. A D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását a belekből, ezáltal elősegítve a csontokba történő beépülését.

Habár a D-vitamin szedése manapság egyre elterjedtebb, szintjének ellenőrzése nélkülözhetetlen lehet, mivel számos tényező befolyásolja a D-vitamin felszívódását.

A β-Crosslaps a csontanyagcsere elengedhetetlen eleme, mely a csontok lebontásáért felelős, így megemelkedett szintjéből következtetni lehet a csontritkulás meglétére. Amennyiben kóros eltérés tapasztalható a β-Crosslaps eredményében egyéb kiegészítő, képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet a csontritkulás állapotának pontos felmérésére.

Parathormon a mellékpajzsmirigy által termelt hormon, amely a vérben lévő kalcium szint állandó fenntartásáért felelős. A kalcium anyagcsere mellett a foszfát anyagcsere szabályozásában is részt vesz. Alacsony parathormon szint esetében csökken a vér kalcium tartalma és fokozódik annak foszfát szintje. Ennek hatására csont fájdalmak jelentkezhetnek, illetve kisebb mechanikai behatásra létrejövő csonttörés keletkezhet.

 

Hogyan kell készülni a csontritkulás vizsgálat mintavételre?

Éhgyomri vérvétel. A vizsgálatot megelőző 12 órában semmilyen étel fogyasztása nem javasolt, mert olyan értékek mérésére kerül sor a vizsgálat során, melyek pontosságát befolyásolja. Víz fogyasztása megengedett, azonban más típusú folyadék szintén befolyásolja a vizsgálat eredményességét. Kérjük, kerülje az alkohol és dohánytermékek fogyasztását is a vizsgálat előtt.

Mintavétel módja: vénás vérvétel (vénapunkció)

Minta típusa: natív és alvadásban gátolt teljes vér

Eredmény kiadása: a mintavétel napján, legfeljebb 24 órán belül

Eredmény értelmezése:
A leletek magyar és angol nyelven is tartalmazzák az információkat: a vizsgálat nevét, a mért értékeket, hivatalosan meghatározott referencia tartományokat, illetve egy jelölést az esetleges eltérés mértékéről.
(az általunk készített laborvizsgálatokon nem szerepel orvosi kiértékelés. Kérjük, eredményének pontos és részletes értelmezéséhez, valamint a diagnózis felállításához keressen fel szakorvost)

  • teljes vérkép

  • Kalcium

  • Anorganikus foszfát

  • βeta-Crosslaps

  • Parathormon

  • D-Vitamin

  • Magnézium

*Laborvizsgálataink esetében a vizsgálati díjon felül 2000 Ft vérvételi és/vagy mintakezelési díjat számolunk fel.

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA