Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Időpontkérés

Adja meg elérhetőségeit, válasszon laborvizsgálataink közül, majd válasszon egy önnek ideális időpontot! Ezt követően kollegáink felveszik Önnel a kapcsolatot és véglegesítik a foglalást.

Sürgős esetben hívjon minket a +36-1 422-0808 telefonszámon, vagy keresse fel azonnali időpontfoglaló rendszerünket ide kattintva.

 

ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLAT
(108-as táplálék panel)

A VIZSGÁLAT AKCIÓS ÁRA: 64 500 Ft

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA

Az ételintolerancia mára már népbetegségnek számít, az európai lakosság több mint 40%-ánál okoz problémát. A betegség oka, hogy a bélfal funkciója megváltozik, áteresztőképessége fokozódik, melynek következtében a táplálékot alkotó molekulák a keringésbe jutnak és az IgG ellenanyagok megjelenése különféle tüneteket vált ki.

Mi a különbség az ételintolerancia és ételallergia között?

Az ételintolerancia okozta tünetekért az emésztőrendszer elégtelen működése felel (bélfal fokozott áteresztőképessége), míg az ételallergia mögött az immunrendszer kóros/hibás működése áll.

Az ételallergia kialakulása nem függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A tünetek az étel fogyasztását követően azonnal kialakulnak és súlyos lefolyású allergiás reakciót válthatnak ki, ezért sokkal veszélyesebb mint az ételintolerancia. Az ételintolerancia tünetei sokkal lassabban alakulnak ki, a tünetek az étel fogyasztását követően néhány órán, vagy akár napon belül jelentkeznek. A jelentkező tünetek súlyossága az elfogyasztott élelmiszer mennyiségétől függ.

Mi áll az ételintolerancia mögött és milyen tünetek jelentkezhetnek?

Az ételintolerancia kialakulása mögött bélműködési problémák állnak elsősorban. A tünetek ebből kifolyólag nagyon változatosak lehetnek. Legjellemzőbb tünetek a haspuffadás, hasmenés. Kísérő tünetként jelentkezhet még szénanátha, fejfájás, fáradékonyság, ízületi probléma, illetve sok esetben bőrtünetek is követik (aknék, pattanások).

Mit vizsgálunk az ételintolerancia vizsgálat során?

A táplálék specifikus IgG molekula jelenlétét vizsgáljuk ételintolerancia gyanú esetében. Pozitív eredmény esetén ételintolerancia igazolható.

Hogyan kell készülni a mintavételre?

Nem éhgyomri vérvétel. Bő víz fogyasztása javasolt. Kérjük, kerülje az alkohol és dohánytermékek fogyasztását a vizsgálat előtt.

Mintavétel módja: vénás vérvétel (vénapunkció)

Minta típusa: alvadásban gátolt teljes vér

Eredmény kiadása: a minta levételét követő 2-3 munkanapon belül

Eredmény értelmezése:
A leletek magyar és angol nyelven is tartalmazzák az információkat: a vizsgálat nevét, a mért értékeket, hivatalosan meghatározott referencia tartományokat, illetve egy jelölést az esetleges eltérés mértékéről.
(Az általunk készített laborvizsgálatokon nem szerepel orvosi kiértékelés. Kérjük, eredményének pontos és részletes értelmezéséhez, valamint a diagnózis felállításához keressen fel szakorvost)

Segítünk melyik tesztet válassza:
ételallergia vagy ételintolerancia?

Ételallergia:

Ételintolerancia:

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA

*Laborvizsgálataink esetében a vizsgálati díjon felül 2000 Ft vérvételi és/vagy mintakezelési díjat számolunk fel.

árpa, gliadin/glutén, zab, rozs, tönköly búza, búza, hajdina, lenmag, kukorica, köles, rizs, marha, csirke, bárány, disznó, pulyka, tehéntej, tojássárgája, tojásfehérje, kecskesajt, kecsketej, juhtej, juhsajt, joghurt, padlizsán, cékla, zöld paprika, brokkoli, sárgarépa, zeller, chili, uborka, torma, póréhagyma, olajbogyó, hagyma, burgonya, vörös káposzta, paradicsom, fehér répa, cukkini, articsóka, spárga, spenót, zöldbab, zöldborsó, szójabab, lencse, fehér bab, fejes saláta, madár saláta, alma, sárgabarack, banán, cseresznye, szőlő (fehér/kék), kiwi, citrom, nektarin, narancs, ananász, eper, görögdinnye, körte, szilva, grapefruit, őszibarack, datolya, bazsalikom, bors (fekete/ fehér), fahéj, fokhagyma, mustármag, szerecsendió, oregánó, petrezselyem, borsmenta, mák, rozmaring, kakukkfű, vanília, mandula, kesudió, kakaóbab, mogyoró, földimogyoró, pisztácia, szezámmag, napraforgó mag, dió, kókusz, gomba mix 1: laskagomba, csiperke, shitake, gomba mix 2: vargánya, tinorú gomba, folyami rák, lazac, tonhal, kagyló, nagy garnélarák, szardella/ajóka, kardhal, pisztráng, nyelvhal, tőkehal, sörélesztő, sütőélesztő, méz, kávé, fekete tea

  • gomba mix 1: siitake, rókagomba, laskagomba, csiperke

  • gomba mix 2: vargánya, tinóru

  • élesztő mix: sütőélesztő, sörélesztő

  • saláta mix: fejes saláta, jégsaláta

  • póréhagyma mix: póréhagyma, metélőhagyma

  • hagyma mix: vöröshagyma, mogyoróhagyma

  • bab mix: fehérbab, zöldbab, vesebab

  • szőlő mix: kékszőlő, fehérszőlő, mazsola

  • garnélarák mix: vörös garnélarék, garnélarák

  • menta mix: borsmenta, menta