Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hisztamin intolerancia – DAO-teszt

A VIZSGÁLAT ÁRA: 14.990 FT*

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA

A szervezetben található hisztamin lebontásáért a DAO, azaz deamino-oxidáz enzim a felelős. A DAO enzim hiányában vagy csökkent működése esetében a szervezetben jelentősen megemelkedik a hisztamin szint és allergiás reakciókat okozhat. A hisztamin szintre hatással vannak különböző élelmiszerek, melyek vagy fokozzák a hisztamin felszabadulást, vagy gátolják annak lebontását. Emellett pedig bizonyos gyógyszerek is okozhatják a DAO enzim csökkent működését.

A hisztamin szintet jelentősen megemelik például a halakból, tengeri élőlényekből készült konzervek, hosszú érlelésű sajtok, savanyított termékek, vörösbor, paradicsom és paradicsomot tartalmazó élelmiszerek, ecet. A hisztamin lebontását gátolhatják egyes déli gyümölcsök, diófélék és gyógyszerek (aspirin, diclofenac), valamint a jód tartalmú kontrasztanyagok.

Az élelmiszerek hosszas tárolása esetén is jelentősen megemelkedhet a hisztamin szint, mivel a hosszas tárolás következtében a hisztamint termelő baktériumok elszaporodnak.

Kinek ajánlott a vizsgálat?

A vizsgálat azon személyek számára javasolt (gyermekek és felnőttek számára egyaránt), akik már ismert allergiával rendelkeznek vagy allergiás tüneteket tapasztalnak (orrfújás, köhögés, orrdugulás, nehéz légzés, szívdobogás érzés, szédülés, fejfájás, viszkető bőr, vörös foltok a bőrön, leginkább szemhéjon megjelenő ödéma).

A csökkent hisztamin szint esetében valószínűsíthető a hisztamin intolerancia, mely magyarázhatja az allergiás tüneteket.

Hogyan történik a mintavétel?

A mintavétel könyékhajlati, natív vérmintából történik.

Hogyan készüljek a mintavételre?

A vérvételre nem szükséges éhgyomorral érkezni. Bő folyadék (víz) fogyasztása kifejezetten javasolt.

Különféle antihisztaminok szedése a vizsgálat eredményét nem befolyásolja, azonban bizonyos gyógyszerek, mint magas vérnyomás elleni szerek, antiaritmiás gyógyszerek, köptetők, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, izomlazítók, antidepresszánsok befolyással lehetnek a teszt eredményére. Ezért, ha Ön valamilyen gyógyszert szed, a vizsgálatot megelőzőn konzultáljon kezelőorvosával, mivel ezek a gyógyszerek csak a kezelést végző szakorvos felügyelete mellett hagyhatóak el vagy helyettesíthetőek más típusú gyógyszerrel.

Elkészülési idő(eredmény):

10 munkanap

  • DAO enzim

*Laborvizsgálataink esetében a vizsgálati díjon felül 2000 Ft vérvételi és/vagy mintakezelési díjat számolunk fel.

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA