Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

STD szűrőcsomag

A VIZSGÁLAT BEVEZETŐ ÁRA: 29.990 FT

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA

Az STD-t, azaz a szexuális úton terjedő betegségeket baktériumok, vírusok, gombák és paraziták is okozhatják. A betegek panaszai legtöbbször húgycső vagy hüvely folyás, égő érzés vizeletürítéskor, nemi régióban tapasztalt viszketés, fájdalmas nemi együttlét, valamint alhasi diszkomfort érzés képében nyilvánulnak meg. A beteg által észlelt tünetek az esetek többségében nem specifikusak egy adott kórokozóra, több kórokozó esetében hasonló tünetek lehetnek. A kezelés szempontjából azonban nagyon fontos tudni, mely kórokozó okozza a tüneteket, mivel célzott antibiotikum megválasztásával a betegség könnyen és gyorsan kezelhető.

Kinek javasoljuk?

 • Aktív szexuális élő nőknek és férfiaknak egyaránt, főleg partner váltás esetén (vagy óvszer nélküli szexuális együttlét esetén)
 • Gyermekvállalás előtt
 • Várandós kismamáknak
 • A nemiszerveket és környéküket érintő égő, viszkető érzés esetén
 • Erőteljes, megváltozott színű hüvelyi folyás vagy férfiaknál húgycső folyás esetén
 • Meddőség gyanújának fennállásakor nőknél és férfiaknál egyaránt
 • Külföldi beutazás esetén (pl. Amerika)

Mit tartalmaz a csomag?

Az STD csomag esetében 9 (Ureaplasma parvum, Ureaplasma urealyticum, Candida albicans, Gardnerella vaginalis, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoea) különböző kórokozó egyidejű vizsgálatára van lehetőség. Mivel a tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, ezért fontos, hogy mielőbb megtudjuk mely kórokozó okozza a tüneteket és ennek megfelelően mielőbb célzott antibiotikumos terápiában részesüljön a páciens.

 

Hogyan történik a mintavételezés nőknél?

A különböző kórokozókra való tekintettel a mintavétel helye változhat. Ez nők esetében legtöbbször a hüvely és a méhnyak, de egyes esetekben a nemiszerv környékéről is vehet kenetet az orvos.

Hogyan történik a mintavételezés férfiaknál?

Férfiaknál egy pálcika segítségével a húgycsőből vesznek mintát, mely kellemetlen, de egyáltalán nem fájdalmas, és csak néhány másodpercig tart. Egyes esetekben egy erre kitalált kefével mintát vehetnek a makk és a fityma környékéről is.

Önmintavételezés

Mindkét nem esetében lehetséges az önmintavételezés is. Ilyenkor a laboratórium biztosít nők, illetve férfiak számára mintavételi eszközt és mintavételi oldatot. Mintavételi eszköz: steril mintavételi pálca, melynek a mintavételezésre használt vége mikroszkopikus szálakkal fedett steril végződés, ezt kell nők esetében a hüvelybe, férfiak esetében pedig a húgycső kezdeti szakaszába bevezetni, és/vagy a makk mögötti területen néhányszor végig húzni; majd a mintavételi eszközt a vizsgálati anyag tárolására szolgáló oldatot tartalmazó műanyag csövecskébe belemosni. Ügyelni kell a folyamat során, hogy a mintavételezésre szánt részt kézzel ne fogja meg, és a vizsgált helyre történő bevezetés során sem érjen hozzá a vizsgált területen kívüli testrészekhez.

A mintatartó csőbe történő bemosást követően a csövet +4 fokos hűtőbe kell tenni (normál háztartási hűtő), és 24 órán belül leadni a laboratóriumban. Ha a laborba bejuttatásra csak 24 órán túl van mód, akkor fagyassza le a mintatartó csövecskét, és lehetőleg felolvadás nélkül juttassa el a laboratóriumba. Ezt például jéggel, jégakkuval összecsomagolva a legegyszerűbb kivitelezni. A vizsgálat elvégzése után a leletet e-mailben juttatjuk el a megrendelőhöz – ehhez ismernünk kell egy működő e-mail címet, és a vizsgált személy nemét (férfi vagy nő). A vizsgálatnál minden jelölést jeligeként kezelünk, amennyiben a vizsgálati anyag kisérő-dokumentációjában nevet tüntetne fel, arra is jeligeként tekintünk.

 

Hogyan történik a vizsgálat?

A szexuális úton terjedő kórokozók vizsgálatát nagy érzékenységű, RT-rqPCR technikával végezzük, melynek köszönhetően egy időben 10 különböző kórokozó (parazita, baktérium és gomba) azonosítható egy időben, akár már a fertőzés kezdeti stádiumában is. A technika előnye, hogy mind a kórokozók örökítő anyagának izolálása, mind a PCR zárt rendszerben történik, ezáltal elkerülhető a kontamináció. További előnye, hogy az érzékenységnek köszönhetően kis mennyiségben jelenlévő kórokozók detektálására is alkalmas. A módszer gyorsaságának köszönhetően pedig néhány órán belül eredményt kapunk, így akár már a vizsgálat napján elkezdődhet a terápia.

 

Mintavétel ára: a minta levétele díjtalan (a kiértékelés árát az oldal tetején találja)

Eredmény kiadása: a mintavétel napján, legfeljebb 24 órán belül

Eredmény értelmezése:
A leletek magyar és angol nyelven is tartalmazzák az információkat: a vizsgálat nevét, a mért értékeket, hivatalosan meghatározott referencia tartományokat, illetve egy jelölést az esetleges eltérés mértékéről.
(az általunk készített laborvizsgálatokon nem szerepel orvosi kiértékelés. Kérjük, eredményének pontos és részletes értelmezéséhez, valamint a diagnózis felállításához keressen fel szakorvost)

 • Ureaplasma urealyticum + U. parvum

 • Chlamydia trachomatis

 • Candida albicans

 • Gardnerella vaginalis

 • Mycoplasma hominis

 • Mycoplasma hominis

 • Mycoplasma genitalium

 • Trichomonas vaginalis

 • Neisseria gonorrhoeae

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA