Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Női HORMON CSOMAG (ciklus 3-5. nap)

A VIZSGÁLAT ÁRA: 24.990 FT*

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA

A stresszes életmódnak, a helytelen táplálkozásnak köszönhetően sajnos egyre gyakoribbak a hormonháztartás zavarait okozó betegségek (vérzési zavarok, meddőség) megjelenése. A hormonális problémák leginkább a nőket érintik, egészen fiatalkortól kezdődően és a tünetek mögött több súlyos betegség is állhat.

A tünetek nagyon változatosak lehetnek: depresszió és hangulatingadozások, nemi jellegek megváltozása, testsúly ingadozás, menstruációs ciklus zavari, meddőség, menopauza jelei.

Kinek javasolt a vizsgálat elvégzése?

Minden nőnek javasolt a vizsgálat, aki menstruációs zavarokkal küzd, PCOS betegséget diagnosztizáltak nála, babatervezés előtti meddőségi kivizsgálás esetén, bőrgyógyászati problémák esetén, fogamzásgátló tabletta elhagyása esetén. A vizsgálat életkortól függetlenül javasolt.

Mit tartalmaz a csomag?

AMH (Anti-Müllerian hormon): az egyik legfontosabb női nemi hormon, melynek vizsgálata és normál értéke a gyermek vállalás esetén nélkülözhetetlen. A vizsgálat a petefészek funkcióját nézi, információt adva a petesejt/tüszők mennnyiségéről, melyek szintje a kor és termékenységi fázis előre haladtával egyre inkább csökken. Az AMH szint emelkedése mögött gyakran a PCOS áll.

FSH (follikulos-stimuláló hormon): a női ciklus szabályozásában részt vevő, tüszőérlelő hormon. A petefészek normál hormonális működéséért felelős. A ciklus alatt az FSH szintje folyamatosan változik. Az életkor előrehaladtával a petesejtek száma egyre csökken, minőségük romlik. Ennek hatására az agyalapi mirigy egyre több FSH hormont termel. Így a megemelkedett FSH szint utalhat a petesejtek számának elégtelen mennyiségére és minőségére. A teherbeesés magas FSH szint mellett sem lehetetlen, de mindenképpen orvosi kezelést igényel.

Emellett a magas FSH mögött PCOS, az ováriumot érintő daganatos betegségek is állhatnak.

LH (lutenizáló hormon): az FSH hormonnal együtt szabályozza a menstruációs ciklust, mely a peteérést és a sárgatest fejlődését indítja el. Az LH hormon az ovulációt megelőző 24 órában jelentősen megemelkedik, így jelezve a termékeny időszakot. Az elégtelen hormon szint következtében elmaradt peteérés okozhat meddőséget.

Ösztradiol: a petefészekben és a méhlepényben termelődő hormon, amely a ciklus szabályozásában vesz részt, illetve kiemelkedő jelentősége van a várandóság során is, mivel felkészíti a szervezetet a petesejt méhbe történő beágyazódására. A nők életkora is befolyásolja a hormon termelődésének szintjét. Serdülőkorban az ösztradiol szintje nő, melynek hatására alakul ki a mell és szőrösödés. Emellett az egészséges csontozat fenntartásához is nélkülözhetetlen a megfelelő ösztrögén szint. A változókor után az ösztradiol szintje jelentősen visszaesik, melynek következtében csontritkulás alakulhat ki.

Progeszteron (sárgatest hormon): a petefészekben és placentában termelődő hormon, mely az ösztradiol szintjét ellensúlyozza és kiemelkedő jelentősége van a teherbeesés során. Szintje a terhesség során végig emelkedett, ezáltal védve a méhet és meggátolja a méhizom összehúzodását az alacsony progeszteron szint esetében a teherbeesés elmaradhat.

Prolaktin: az agyalapi mirigyben termelődő ún. laktotrop hormon, melynek kiemelkedő szerepe van szülés után a tejelválasztás megindításában. A magas prolaktin szint hatással van egyéb más nemi hormonok termelődésére , ami a petefészek működését befolyásolja, ezáltal hatással van a menstruációs ciklusra is. A magas prolaktin szint gyakrabban fordul elő, melynek oka lehet például az agyalapi mirigy elülső lebenyében lévő tumor, illetve szintén társulhat hozzá meddőség is.

Az alacsony prolaktin szint a petefészek működési zavarait okozhatja, emellett pedig tünete lehet a depresszió, szülést követően pedig a kevés tejmennyiség.

Totál tesztoszteron: a tesztoszteron nem csak férfiakban, hanem nőkben is jelenlévő hormon, melyet a mellékvese és a petefészek termel. Maga a hormon számos működésért felelős, mint például a libidó, csontosodás, vázizomzat megfelelő kialakulása. Nőkben a túlzott tesztoszteron kiválasztás számos problémát okozhat: meddőség, menstruációs ciklus zavari, férfias külső – túlzott szőrösödés, akné, illetve emelkedett szintjét a PCOS megbetegedés is okozhatja.

SHBG (Szexuális hormon kötő fehérje):

Az SHBG fontos szerepet játszik a szexuális hormonok szabályozásában és szállítása a véráramban. Az SHBG szintjének változása jelzi a hormonális rendellenességeket, ezáltal a diagnosztizálásban és a későbbi kezelésben is igen fontos paraméter lehet.

Albumin:

Az albumin szintje a vérben befolyásolhatja a női hormonok szállítását és hatékonyságát. Az alacsony albumin szint például csökkentheti a hormonok szállítását a testben, ami hatással lehet a menstruációs ciklusa és más női egészségügyi kérdésekre. Az albumin szintjének ellenőrzése fontos lehet a női hormonok hatékonyságának fenntartásában és a női egészség támogatásában.

FONTOS: A vizsgálat fogamzásgátlót szedő nőknek nem javasolt, mert téves értékek születhetnek.

Hogyan kell készülni a mintavételre?

A vizsgálatot a menstruációs ciklus 3-5. napja között kell elvégezni!

Nem éhgyomri vérvétel. Bő víz fogyasztása javasolt. Kérjük, kerülje az alkohol és dohánytermékek fogyasztását a vizsgálat előtt.

Mintavétel módja: vénás vérvétel (vénapunkció)

Minta típusa: natív teljes vér

Eredmény kiadása: a mintavétel napján, legfeljebb 24 órán belül

Eredmény értelmezése:
A leletek magyar és angol nyelven is tartalmazzák az információkat: a vizsgálat nevét, a mért értékeket, hivatalosan meghatározott referencia tartományokat, illetve egy jelölést az esetleges eltérés mértékéről.
(az általunk készített laborvizsgálatokon nem szerepel orvosi kiértékelés. Kérjük, eredményének pontos és részletes értelmezéséhez, valamint a diagnózis felállításához keressen fel szakorvost

  • Anti Müllerian Hormon Plusz (AMH Plusz)

  • Follikulus stimuláló hormon (FSH)

  • Luteinizáló hormon (LH)

  • Ösztradiol

  • Progeszteron

  • Prolaktin (PRL)

  • Totál tesztoszteron

  • SHBG

  • Albumin

*Laborvizsgálataink esetében a vizsgálati díjon felül 2000 Ft vérvételi és/vagy mintakezelési díjat számolunk fel.

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA