Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vérszegénység szűrőcsomag

A VIZSGÁLAT ÁRA: 16.990 FT*

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA

A vérszegénység vagy másnéven anémia manapság már népbetegségnek számít. A betegség abból adódik, hogy a vörösvértestek, vagy a vörösvértestekben található hemoglobin (oxigén szállításért felelős fehérje) koncentrációja kórosan lecsökken. Leggyakrabban a vas hiánya miatt alakul ki, mely hosszú ideig nem okoz tüneteket, vagy a meglévő tünetekből nem feltételezik a vashiány meglétét. A betegség klasszikus tünetei közé tartozik a sápadtság, fáradékonyság, száraz, viszkető bőr, nyelési nehézségek, nyelv égő érzése, gyomor problémák. A tünetek súlyossága függ az életkortól, a személy fizikai terheltségétől. Súlyos vérszegénység esetén kifulladás, nehézlégzés, szív problémák is kialakulhatnak.

A vérszegénység kialakulása mögött habár a legtöbb esetben a vas hiánya állhat, azonban kialakulhat a B12-vitamin és a folsav csökkent szintje miatt is.

Kinek ajánljuk a csomagot?

A csomagot azok számára ajánljuk, akik a fent felsorolt tünetek valamelyikét, vagy több tünetet észlelik magukon. Ajánlott a vizsgálat elvégzése akkor is, ha a családban előfordult már vérszegénység.

Mit tartalmaz a csomag?

A vizsgálati csomagunk igénybevételével átfogó képet kap a vérképző- és immunrendszer működéséről.

A csomag legfontosabb elemei, melyek egyértelműen jelezhetik a vérszegénység meglétét a vas, amely nélkülözhetetlen eleme a vérképző rendszernek. Vashiány következtében vérszegénység alakul ki, csökken a vörösvértestek mérete és hemoglobin tartalma csökken. A transzferrin a vas-ionok szállítását végző glikoprotein, mely a ferritin szinttel együtt mérve pontos információt ad a szervezet vasháztartásáról.

A teljes vérkép vizsgálatunkat kiegészítettük a retikulocyták (vörösvértestek fiatal, éretlen alakja), melyek csak kis számban vannak jelen a vérben. A teljes vérkép vizsgálat információt ad a vérképző rendszer állapotáról (pl. hemoglobin koncentráció, vörösvértestek száma), az immunrendszer működéséről. A retikulocyta vizsgálat pedig a csontvelő vörösvértest-termelő funkciójára ad választ.

Sok esetben a vérszegénység mögött a B12-vitamin és a folsav elégtelen szintje áll, ezért csomagunkba beépítettük ezen két vitamin szintjének meghatározását is.

Vizsgálunk továbbá a szervezet működése szempontjából fontos enzimeket (LDH), lebontási termékeket (karbamid, kreatinin), illetve teljes vizelet vizsgálatot végzünk.

A vérszegénység és vashiányos állapot további kivizsgálására széklet minta analízisét is elvégezzük.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat könyékhajlati vénából vett natív és alvadásában gátolt vérmintából történik.

A vizelet vizsgálathoz reggeli első, középsugaras vizeletre van szükség.

A széklet vizsgálata a páciens által leadott széklet mintából történik.

Hogyan kell készülni a mintavételre?

Nem éhgyomri vérvétel. Bő víz fogyasztása javasolt. Kérjük, kerülje az alkohol és dohánytermékek fogyasztását a vizsgálat előtt.

A vizsgálathoz a reggeli, első vizelet is szükséges, amit magával hozhat (gyógyszertárban kapható ehhez vizeletes pohár), de a helyszínen is biztosítunk a leadáshoz szükséges feltételeket.

A székletmintát minden esetben hozza magával egy erre alkalmas tárolóedényben, amely bármely gyógyszertárban megvásárolható.

Eredmény kiadása: a mintavétel napján, legfeljebb 24 órán belül

Eredmény értelmezése:
A leletek magyar és angol nyelven is tartalmazzák az információkat: a vizsgálat nevét, a mért értékeket, hivatalosan meghatározott referencia tartományokat, illetve egy jelölést az esetleges eltérés mértékéről.
(az általunk készített laborvizsgálatokon nem szerepel orvosi kiértékelés. Kérjük, eredményének pontos és részletes értelmezéséhez, valamint a diagnózis felállításához keressen fel szakorvost)

 • Teljes vérkép +

 • Retikulocyta szám

 • Vas

 • Transzferrin

 • Ferritin

 • LDH

 • Folsav

 • B12-vitamin

 • Karbamid

 • Kreatinin + eGFR

 • Vizelet

 • Széklet vér

*Laborvizsgálataink esetében a vizsgálati díjon felül 2000 Ft vérvételi és/vagy mintakezelési díjat számolunk fel.

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA