Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vírus hepatitisek és HIV szerológiai vizsgálata

A VIZSGÁLAT ÁRA: 16.990 FT*

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA

A vírus hepatitisek a máj gyulladásával, szövetének elhalásával járó megbetegedések. A tünetek kezdetben nagyon hasonlóak, magas lázzal, levertséggel, ízületi gyulladással, étvágytalansággal, gyengeséggel kezdődik a megbetegedés. Azonban hosszú távú lefolyása a betegségnek a vírus fertőzés típusától függően nagyon más.

Kinek javasolt a Hepatitis és HIV vizsgálat?

A fertőző betegségek diagnosztikája javasolt abban az esetben, ha a meglévő tünetek utalhatnak hepatitis fertőzésre, vagy munkavállalás esetén, külföldön történő letelepedés, beutazás esetén. A májfunkcióban tapasztalt kóros eltérések esetében is érdemes vírus szerológiai vizsgálatot végeztetni.

A csomag az aktív és lezajlott fertőzéseket vizsgálja, illetve a Hepatitis B elleni antitestek vizsgálatával a már lezajlott Hepatitis B fertőzés vagy a védőoltás hatása is vizsgálható.

Mit tartalmaz a Hepatitis és HIV vizsgálat csomag?

A csomag úgy került összeállításra, hogy a széleskörben szűrni és kizárni tudjuk a vírusok okozta fertőző betegségeket, illetve meglévő védőoltás hatását.

Az anti-HBs antitestek a Hepatitis B okozta fertőző májgyulladást követően alakulnak ki és élethosszig fennmaradnak, mutatva a fertőzésen való átesettséget, valamint a Hepatitis B vírus elleni védőoltás után kialakult antitest szintet.

Az A-HCV vizsgálattal a Hepatitis C vírus okozta fertőzést követően termelődő antitest szintet vizsgálja. Az aktuális fertőzés megállapítására további vizsgálatok lehetnek szükségesek.

HBsAgII vizsgálat a Hepatitis B vírus felszíni antigénjének vizsgálatát foglalja magában. Az antigének a fertőzést követő néhány heten belül, a tünetek kialakulása előtt jelennek meg. A HBsAgII felszíni antigének megjelenése, azaz pozitív eredmény esetén aktuális fertőzöttségről beszélhetünk. A Hepatitis B vírus fertőzés védőoltással megelőzhető.

A HIV teszt (AIDS szűrés) a humán immundeficientia vírus okozta fertőzést mutatja. A vírus fertőzést követő 2-4 hét után antitestek jelennek meg, ezáltal megállapítható, hogy az illető fertőzött-e. Mivel a betegségnek nincsenek sajátos tünetei, illetve a tünetek nagyon sokáig meg sem jelennek, ezért érdemes a vizsgálatot kérni, ha felmerül a gyanú a fertőzés lehetőségére.

 

Hogyan kell készülni a mintavételre?

Nem éhgyomri vérvétel. Bő víz fogyasztása javasolt. Kérjük, kerülje az alkohol és dohánytermékek fogyasztását a vizsgálat előtt.

Mintavétel módja: vénás vérvétel (vénapunkció)

Minta típusa: natív és alvadásban gátolt teljes vér

Eredmény kiadása: a mintavétel napján, legfeljebb 24 órán belül

Eredmény értelmezése:
A leletek magyar és angol nyelven is tartalmazzák az információkat: a vizsgálat nevét, a mért értékeket, hivatalosan meghatározott referencia tartományokat, illetve egy jelölést az esetleges eltérés mértékéről.
(az általunk készített laborvizsgálatokon nem szerepel orvosi kiértékelés. Kérjük, eredményének pontos és részletes értelmezéséhez, valamint a diagnózis felállításához keressen fel szakorvost)

  • A-HBS

  • HbsAgII

  • HIV

  • A-HCV

*Laborvizsgálataink esetében a vizsgálati díjon felül 2000 Ft vérvételi és/vagy mintakezelési díjat számolunk fel.

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA