Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Inzulinrezisztencia vizsgálat csomagok

A VIZSGÁLAT ÁRA:
3 pontos csomag: 8.990 FT
Komplex csomag: 15.990 FT
+ 3000 Ft mintavételi díj

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA

Az inzulinrezisztencia (IR) manapság már egyre inkább népbetegségnek számít. Ennek oka a helytelen táplálkozás, a nagy mennyiségű finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek, üdítők fogyasztása, rendszertelen életmód és a testmozgás hiánya. Az inzulinrezisztencia során a szénhidrát anyagcserében résztvevő szervek (máj, vázizom, zsírszövet) rezisztensé, azaz érzéketlenné válnak az inzulin hormonnal szemben, melynek következtében a sejtek nem tudnak elegendő mennyiségű cukrot felvenni. Ennek következménye, hogy a vér cukor szintje folyamatosan magas marad és a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel azért, hogy a vércukor szintet kiegyenlítse. A túlzott inzulin termelés pedig a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek kifáradását, kimerülését okozza. A kimerült hasnyálmirigy már nem tudja a vércukor szintet normál stádiumban tartani, kialakul a cukorbetegség.

Az IR már egyre gyakrabban jelenik meg fiatal nőknél is, elsősorban menstruációs zavarokat, bőrgyógyászati problémákat okozva, de sajnos fiatalkorban kevésbé foglalkoznak azzal, hogy mi állhat a tünetek mögött. Az IR kivizsgálásra leggyakrabban meddőségi kivizsgálások alkalmával kerül sor, valamint sikertelen fogyókúrák esetében is kérheti az orvosa az inzulinrezisztencia kizárását.

Kinek javasolt az inzulinrezisztancia vizsgálat?
Az IR változatos tünetei miatt (menstruációs zavarok, étkezés kimaradás esetén ingerlékenység vagy magas cukortartalmú ételek fogyasztását követő idegesség, rossz alvás, fokozott izzadás, sikertelen fogyókúra, teherbeesési nehézség, PCOS) a kivizsgálás mindenkinek javasolt, aki felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalja magán. A vizsgálatnak elvégzésének nagy jelentősége van minden életkorban.

Gyermeket tervező nők esetében, teherbeesési nehézségek, PCOS betegség esetén kiemelkedő jelentősége van az IR vizsgálatnak.

Mit tartalmaz az inzulinrezisztencia vizsgálat csomag?

A csomag 3 különböző időben (0, 60 és 120 perces) inzulin és vércukor szint mérést tartalmaz.
Hogyan történik az inzulinrezisztencia vizsgálat?
A vizsgálatot vérből végezzük, így az egy vérvétellel kezdődik, a könyékhajlati vénából. Mivel 3 pontos a vizsgálat, így összesen 3 vérvételre kerül sor a teljes vizsgálat során. A legelső vérvétel után egy pohár glükóz oldatot kell meginni, 5 percen belül, mert ez fogja előidézni majd a vizsgálható változásokat.

Fontos: a glükóz oldat megivása után a legutolsó vérvételig tilos inni és enni.

A következő 2 “pontra”, azaz a két másik vérvételra 60 és 120 perc múlva kerül sor.

Ha komplex csomagot választ, akkor még elvégzünk egy D-vitamin és egy HbA1c szint meghatározást is. Ez azért fontos, mert az alacsony D-viatmin szint hozzájárulhat az Inzulin rezisztencia és végül a cukorbetegség

kialakulásához is. A HbA1c szintjéből, pedig akár 60-100 napra visszamenőleg is lehet monitorozni a vércukor szintet és így sokkal biztosabb, hogy az éppen aktuális mérés nem egy kiugró érték, hanem egy hosszabb távon fennálló, jellemző állapot.

Mit tegyek az inzulinrezisztencia vizsgálat előtt?

A vizsgálat előtt legalább 12 órás éhgyomori állapot szükséges. A vacsora is csak könnyű étel lehet. Bő folyadék fogyasztása (kizárólag víz, a cukrot/édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása szintén tilos a vizsgálatot megelőző 12 órában).

A vizsgálathoz szükséges glükózt patikában megvásárolhatja, vagy a vérvétel helyszínén mi is tudjuk biztosítani Ön számára.

Mintavétel ára: a mintavétel díja 3000 Ft, mely a csomagárakon felül értendő.

Eredmény kiadása: a mintavétel napján, legfeljebb 24 órán belül

Eredmény értelmezése:
A leletek magyar és angol nyelven is tartalmazzák az információkat: a vizsgálat nevét, a mért értékeket, hivatalosan meghatározott referencia tartományokat, illetve egy jelölést az esetleges eltérés mértékéről.
(az általunk készített laborvizsgálatokon nem szerepel orvosi kiértékelés. Kérjük, eredményének pontos és részletes értelmezéséhez, valamint a diagnózis felállításához keressen fel szakorvost)

  • Vércukor 3x (t0, t60, t120)

  • Inzulin 3x (t0, t60, t120)

  • HOMA Index

  • 3 pontos vércukor (t0, 60, 120)

  • 3 pontos inzulin (t0, 60, 120) 

  • HbA1c

  • D-vitamin

  • HOMA index

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA