Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Inzulinrezisztencia csomagok

BEVEZETŐ ÁRAINK:
2 pontos csomag: 4.990 FT
3 pontos csomag: 8.990 FT
Bővített csomag: 13.990 FT

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA

Az inzulinrezisztencia (IR) manapság már egyre inkább népbetegségnek számít. Ennek oka a helytelen táplálkozás, a nagy mennyiségű finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek, üdítők fogyasztása, rendszertelen életmód és a testmozgás hiánya. Az inzulinrezisztencia során a szénhidrát anyagcserében résztvevő szervek (máj, vázizom, zsírszövet) rezisztensé, azaz érzéketlenné válnak az inzulin hormonnal szemben, melynek következtében a sejtek nem tudnak elegendő mennyiségű cukrot felvenni. Ennek következménye, hogy a vér cukor szintje folyamatosan magas marad és a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel azért, hogy a vércukor szintet kiegyenlítse. A túlzott inzulin termelés pedig a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek kifáradását, kimerülését okozza. A kimerült hasnyálmirigy már nem tudja a vércukor szintet normál stádiumban tartani, kialakul a cukorbetegség.

Az IR már egyre gyakrabban jelenik meg fiatal nőknél is, elsősorban menstruációs zavarokat, bőrgyógyászati problémákat okozva, de sajnos fiatalkorban kevésbé foglalkoznak azzal, hogy mi állhat a tünetek mögött. Az IR kivizsgálásra leggyakrabban meddőségi kivizsgálások alkalmával kerül sor, valamint sikertelen fogyókúrák esetében is kérheti az orvosa az inzulinrezisztencia kizárását.

Kinek javasoljuk a vizsgálatot?

Az IR változatos tünetei miatt (menstruációs zavarok, étkezés kimaradás esetén ingerlékenység vagy magas cukortartalmú ételek fogyasztását követő idegesség, rossz alvás, fokozott izzadás, sikertelen fogyókúra, teherbeesési nehézség, PCOS) a kivizsgálás mindenkinek javasolt, aki felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalja magán. A vizsgálatnak elvégzésének nagy jelentősége van minden életkorban.

Gyermeket tervező nők esetében, teherbeesési nehézségek, PCOS betegség esetén kiemelkedő jelentősége van az IR vizsgálatnak.

Mit tartalmaz a csomag?

A csomag 2 illetve 3 különböző időben (0 és 120 illetve 0, 60 és 120 perces) inzulin és vércukor szint mérést tartalmaz. 

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat könyékhajlati vénából vett vérből történik. A 0 perces vérvételt követően a páciensnek 70g glükózt tartalmazó teát (nem ízesített) vagy vizet kell meginnia 5 percen belül.

A csomag tartalmazza a D-vitamin szintjének meghatározását, mivel a D-vitamin alacsony szintje hozzájárul az IR, későbbiekben pedig a diabetes kialakulásához.

A csomag fő eleme a HbA1C (Hemoglobin A1c), mely a hemoglobin egyik alegysége és glükóz megkötésére képes. A vizsgálatot elsősorban diabéteszes páciensek vércukor szintjének megfigyelésére kérik. Minél magasabb a vércukor szintje, annál több cukor molekula kötődik ki a hemoglobinhoz, mely kötés stabilizálódik, így a glükóz már nem tud leválni a hemoglobinról. Ennek következtében 60-100 napra visszamenőleg is lehet monitorozni a vércukor szintet. Az érték követése fontos, mert csak így lehet megbizonyosodni arról, hogy a vércukor szint rendben van hosszú távon is.

Ezt követően (60 perc, illetve) 120 perc elteltével (is) vérvételre lesz szükség. A glükóz elfogyasztását követően tilos enni és inni.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat előtt legalább 12 órás éhgyomori állapot szükséges. A vacsora is csak könnyű étel lehet. Bő folyadék fogyasztása (kizárólag víz, a cukrot/édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása szintén tilos a vizsgálatot megelőző 12 órában).

A vizsgálathoz szükséges glükózt patikában megvásárolhatja, vagy a vérvétel helyszínén mi is tudjuk biztosítani Ön számára.

Mintavétel ára: a minta levétele díjtalan (a kiértékelés árát az oldal tetején találja)

Eredmény kiadása: a mintavétel napján, legfeljebb 24 órán belül

Eredmény értelmezése:
A leletek magyar és angol nyelven is tartalmazzák az információkat: a vizsgálat nevét, a mért értékeket, hivatalosan meghatározott referencia tartományokat, illetve egy jelölést az esetleges eltérés mértékéről.
(az általunk készített laborvizsgálatokon nem szerepel orvosi kiértékelés. Kérjük, eredményének pontos és részletes értelmezéséhez, valamint a diagnózis felállításához keressen fel szakorvost)

  • Vércukor 2x (t0, t60) 

  • Inzulin 2x (t0, t60)

  • HOMA INDEX

  • Vércukor 3x (t0, t60, t120)

  • Inzulin 3x (t0, t60, t120)

  • HOMA Index

  • 3 pontos vércukor (t0, 60, 120)

  • 3 pontos inzulin (t0, 60, 120) + HOMA-index

  • HbA1c

  • D-vitamin

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA