Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

VITAMIN CSOMAG

A VIZSGÁLAT ÁRA: 8.990 FT*

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA

Szervezetünk és immunrendszerünk optimális működéséhez nélkülözhetetlen a különféle vitaminok megfelelő szintje. Manapság a vitaminok nagy részét már az étkezéssel nem tudjuk pótolni, viszont  széleskörben elérhető étrendkiegészítő / vitamin kínálat áll a rendelkezésünkre, melyek szedésével optimalizálni tudjuk vitamin raktárjainkat. Azonban bizonyos, elsősorban zsírban oldódó vitaminokat (D-vitamin) könnyen túl lehet azokat adagolni és a túlzott  felhalmozódás is okozhat tüneteket, nem csak a vitaminok hiánya.

Kinek ajánljuk a vizsgálatot?

A vizsgálatot életkortól és nemtől függetlenül ajánljuk mindenkinek, aki kíváncsi arra, hogy az általa szedett vitamin jó-e neki és valóban elégséges a szedett mennyiség, illetve azok számára is ajánljuk a vitamint csomagot, akik nem szednek étrendkiegészítőt / vitamint, hanem táplálkozásukkal igyekeznek odafigyelni a vitaminok pótlására.

Mit tartalmaz a csomag?

Csomagunkban három, a szervezet működése szempontjából nélkülözhetetlen vitamin szintjét vizsgáljuk.

Manapság a legnagyobb mennyiségben szedett vitamin a D-vitamin, melynek jelentősége az immunrendszer működését tekintve vitathatatlan. A korona vírus okozta megbetegedések esetén is jelentősen megnőtt a D-vitamin terápiás alkalmazása.

A D-vitamint a szervezetünk állítja elő napfény hatására, így nyári időszakban a D-vitamin szintje magasabb lehet, külön D-vitamin bevitele nem feltétlenül szükséges. Zsírban oldódó vitamin révén a szervezetben tovább tud raktározódni, kevésbé ürül ki. Ezért a D-vitamin szedésénél, dózisának beállításánál több tényezőt kell figyelembe venni, mint például az életkort, szedett gyógyszerek hatását, szabad levegőn eltöltött idő mennyiségét.

A D-vitamin fontos szerepet játszik az egészséges csontok fenntartásában, mivel a kalcium felszívódását segíti elő a belekből, ezentúl támogatja az immunrendszer megfelelő működését, kórokozókkal szembeni védekezését.

D-vitamin hiány esetén kialakulhat csontritkulás, fogszuvasodási problémák, csontlágyulás.

A B-12 vízben oldódik, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. B-12 vitamin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg, növényi eredetű élelmiszerekben nem. A húst és állati eredetű készítményeket nem fogyasztók számára kiemelkedő szereppel bír ezen pótlása, illetve a vitamin szintjének ellenőrzése. Vízoldékony vitamin révén nem lehet túladagolni.

A B-12 felszívódásához egy külön, ún. intrinzik faktorra is szükség van, melynek hibás működése esetén még inkább csökken a felvett B-12 mennyiség. A B-12 vitaminnak kiemelkedő szerepe van az anyagcsere folyamatokban, a vörösvértestek képzésében. Hiánya esetén akár súlyos vérszegénység is kialakulhat, illetve különböző bél- és idegrendszeri betegségek léphetnek elő.

Folsavnak nem csak a várandósság során van kiemelkedő szerepe (fejlődésben lévő embrió gerincének, velőcsövének kialakítása csak folsav jelenlétében mehet végbe teljesen), hanem hozzájárul a fehérvérsejtek, vörösvértestek képzéséhez is, ezentúl pedig az egészséges bélműködés és szájnyálkahártya fenntartásában is részt vesz. A folsav felvételéhez és raktározásához B-12 vitaminra van szükség, azonban a fokozott folsav bevitel elfedheti a B-12 vitamin hiány tüneteit. Ennek veszélye, hogy vegetáriánus étrend mellett későn veszik észre a B-12 hiányát. Folsav hiányában számos súlyos betegség alakulhat ki, mint a vérszegénység, neurológiai és pszichés zavarok.

A vas nélkülözhetetlen eleme a vérképző rendszernek. Vashiány következtében vérszegénység alakul ki, csökken a vörösvértestek mérete és hemoglobin tartalma csökken.

A kalcium elengedhetetlen a normális idegi- és izomműködéshez, befolyásolja számos enzim aktivitását, és kulcsfontosságú szerepet tölt be a sejtek jelátviteli rendszerében, nélkülözhetetlen az ép csontozat fenntartásában. Mindemellett felel még a szív és immunrendszer megfelelő működéséért, és a véralvadásért. A kálcium szint vizsgálata önmagában nem elegendő egy diagnózis felállításához. A kalcium szint vizsgálata számos betegség gyanúja esetén javasolt, mint csontritkulás, pajzsmirigy működési zavarok, daganatos betegségek esetén.

A magnézium alapvető ásványi anyag, mely nélkülözhetetlen az egészséges fogak, csontozat és idegrendszer fenntartásában a kalcium mellett. A megfelelő szívműködés alapfeltétele egyaránt többek között a megfelelő magnézium szint. A súlyos magnézium hiány növeli a szívinfarktus kockázatát is.

A csomag tartalmazza az anorganikus foszfát mérést a szérumból. A foszfát legnagyobb mennyiségben a csontokban található meg. Kiemelt szerepet játszanak a sejtek anyagcseréjén túl az egészséges csontozat kialakításában és fenntartásában. A szervezet foszfát szintje szorosan összefüggésben áll a kalciummal, mely a mellékpajzsmirigyben termelődik és a parathormon szabályozása alatt áll. Az alacsony foszfát szint utalhat a csontritkulásból adódó csontlágyulásra.

Hogyan kell készülni a mintavételre?

Nem éhgyomri vérvétel. Bő víz fogyasztása javasolt. Kérjük, kerülje az alkohol és dohánytermékek fogyasztását a vizsgálat előtt.

Mintavétel módja: vénás vérvétel (vénapunkció)
Minta típusa: natív teljes vér
Eredmény kiadása: a mintavétel napján, legfeljebb 24 órán belül

Eredmény értelmezése:
A leletek magyar és angol nyelven is tartalmazzák az információkat: a vizsgálat nevét, a mért értékeket, hivatalosan meghatározott referencia tartományokat, illetve egy jelölést az esetleges eltérés mértékéről.
(az általunk készített laborvizsgálatokon nem szerepel orvosi kiértékelés. Kérjük, eredményének pontos és részletes értelmezéséhez, valamint a diagnózis felállításához keressen fel szakorvost)

  • Szerum folsav

  • B12-vitamin

  • D-vitamin

  • Vas

  • Kalcium

  • Magnézium

  • Foszfát

*Laborvizsgálataink esetében a vizsgálati díjon felül 2000 Ft vérvételi és/vagy mintakezelési díjat számolunk fel.

IDŐPONTFOGLALÁS A VIZSGÁLATRA