Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Elsőként Magyarországon van lehetőség az Alzheimer-kór korai diagnózisára

Elsőként Magyarországon van lehetőség az Alzheimer-kór korai diagnózisára

Szűrő laborvizsgálatunk Kelet-Közép-Európában egyedülálló, melynek köszönhetően elsőként Magyarországon van lehetőség az Alzheimer-kór korai diagnózisára.

MI AZ ALZHEIMER-KÓR?

Az Alzheimer-kór egy progresszív, degeneratív agyi betegség, amely memóriavesztéssel, a viselkedés- és a személyiség változásaival jár. Az Alzheimer-kór leggyakoribb tünete a demencia, amely súlyosan befolyásolja az egyén mindennapi életét, például a gondolkodás, a memória és a viselkedés fokozatos romlását okozza. Progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az idő múlásával egyre súlyosbodik. Az Alzheimer-kórban szenvedők elveszíthetik a mindennapi tevékenységek elvégzéséhez szükséges képességeiket, és végül állandó gondozásra szorulhatnak.

 • Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka, a betegek 60-70%-át érinti.
 • Jelenleg, világszerte 55 millió ember szenved a betegségben, és a számuk várhatóan 2050-re eléri a 131 milliót. A betegség évente több mint 10 millió ember halálát okozza.
 • A kutatók úgy vélik, hogy az Alzheimer-kór a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása lesz.
 • Jelenleg nem létezik gyógymód az Alzheimer-kórra, de a korai diagnózis és a kezelés segíthet lassítani a betegség progresszióját.
 • Az Alzheimer-kórban szenvedők gondozása jelentős terhet ró a családokra és az egészségügyi rendszerekre.

Kiket érint az Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kór leggyakrabban 65 éves kor felett fordul elő, de ritkább esetekben fiatalabbaknál is jelentkezhet. A nőknél nagyobb az esély a betegség kialakulására, mint a férfiaknál. A betegség kockázata a korral növekszik, melynek oka lehet többek között genetikai hajlam, kor, fej esetleges sérülései, cukorbetegség, magas vérnyomás, Down-szindróma vagy akár egészségtelen életmód. 

MIÉRT FONTOS IDŐBEN FELISMERNI?

Az Alzheimer-kór korai felismerése kulcsfontosságú a betegség kialakulásának lassításában és a betegek életminőségének javításában. A korai diagnózis lehetővé teszi a betegek számára, hogy részt vegyenek a kezeléseken, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében, a korai beavatkozás pedig javíthatja a betegek életminőségét és megkönnyítheti a gondozók számára a betegek ellátását.

A korai diagnózis számos előnnyel járhat:

 • Lehetővé teszi a betegek számára, hogy a korai stádiumban kezelést kapjanak, ami lassíthatja a betegség romlását.
 • Segít a betegeknek és családjaiknak felkészülni a jövőre, és megtervezni a szükséges gondozást.
 • Módot ad a betegek számára, hogy részt vegyenek klinikai vizsgálatokban, amelyek új kezelési lehetőségeket tesztelnek.

HOGYAN LEHET DIAGNOSZTIZÁLNI AZ ALZHEIMER-KÓRT?

Mostanáig az Alzheimer-kór diagnosztizálása nem volt egyszerű, és számos vizsgálatot is magában foglalhatott, mint például a fizikai vizsgálatok, kognitív tesztek, képalkotó vizsgálatok (MRI, CT) és laboratóriumi tesztek. Végül a diagnózis felállításához az orvos figyelembe vett mindent, a beteg tüneteit, kórtörténetét, fizikai és neurológiai vizsgálatait, valamint a memóriatesztek eredményeit.

MOST AZONBAN MÁR ELÉRHETŐ AZ A2GEN-NÉL EGY ÚJ, JOBB ÉS GYORSABB LEHETŐSÉG, EGY EGYSZERŰ VÉRVÉTELI TESZT AZ ALZHEIMER-KÓR DIAGNOSZTIZÁLÁSÁRA!

 

ÚJ VÉRVÉTELI TESZT AZ ALZHEIMER KORAI FELISMERÉSÉRE!

Az utóbbi években jelentős előrelépés történt az Alzheimer-kór diagnosztizálásában. A kutatók kifejlesztettek egy vérvételi tesztet, amely segíthet a betegség korai felismerésében. A teszt a béta-amiolid nevű fehérje szintjét méri a vérben, amely az Alzheimer-kór egyik jellemzője. A béta-amiloid plakkok formájában halmozódik fel az agyban, és ezek a plakkok hozzájárulnak az idegsejtek pusztulásához.

A vérvétel gyors, egyszerű, nem invazív, és segíthet azonosítani azokat a személyeket, akiknél fokozott a kockázata a betegség kialakulásának. Ez fontos szerepet játszik az Alzheimer-kór korai felismerésében, aminek köszönhetően javíthatja a betegek életminőségét és lassíthatja a betegség romlását, lefolyását.

Az ÚJ vérvételi teszt előnyei:

 • Gyors: A mintavétel elvégzése mindössze néhány percet vesz igénybe.
 • Fájdalommentes: könyökhajlati vénás vérből veszi le a mintát egy professzionális szakember.
 • Egyszerű: A teszt nem invazív, nincs sebészeti beavatkozás, röntgen vagy MRI, csupán egy kis vérmintára van szükség.
 • Pontos: a statisztikák alapján a teszt 85-90%-os pontossággal képes azonosítani az Alzheimer-kórt.

Ez az új vérvételi teszt ígéretes eszközt kínál az Alzheimer-kór korai felismerésére és segíthet azonosítani azokat a személyeket, akiknél fokozott a kockázata az Alzheimer-kór kialakulásának.

 • A tesztet a C2N Diagnostics nevű cég fejlesztette ki, mely a béta-amiloid 42 (Aβ42) nevű specifikus formáját méri a vérben.
 • Az Aβ42 a béta-amiloid egy toxikus formája, amely az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyában felhalmozódik.
 • A teszt 85-90%-os pontossággal képes azonosítani az Alzheimer-kórt a korai stádiumban.
 • A teszt segíthet azonosítani azokat a személyeket, akiknél fokozott a kockázata az Alzheimer-kór kialakulásának, még mielőtt a tünetek jelentkeznének.
 • A korai diagnózis és beavatkozás segíthet lassítani a betegség progresszióját és javítani a betegek életminőségét.
 • A teszt várhatóan forradalmasítani fogja az Alzheimer-kór diagnosztizálását és kezelését.

AZ ALZHEIMER-KÓR ÚJ VÉRVÉTELI TESZTJÉNEK ELVÉGZÉSE SZÁMOS ELŐNNYEL JÁR

Korai felismerés: A teszt segíthet az Alzheimer-kór korai stádiumában történő felismerésében, még mielőtt a tünetek jelentkeznének. Ez lehetővé teszi a korai beavatkozást, ami javíthatja a betegek életminőségét és lassíthatja a betegséget.

Megelőzés: A teszt azonosíthatja azokat a személyeket, akiknél fokozott a kockázata az Alzheimer-kór kialakulásának. Ez lehetővé teszi a megelőző intézkedések megtételét, amelyek csökkenthetik a kockázatot.

Jobb tervezés: A teszt eredményei segíthetnek a betegeknek és családjaiknak a jövőre vonatkozó döntések meghozatalában. Ez magában foglalhatja a gondozási terv kidolgozását, a pénzügyi előkészületeket és a jogi ügyek rendezését.

Hozzájárulás a kutatáshoz: A teszt elvégzésével hozzájárulhat a kutatásokhoz, amelyek célja az Alzheimer-kór jobb megértése és gyógymódjának kifejlesztése.

Fontos megjegyezni, hogy a vérvételi teszt nem helyettesíti a teljes körű diagnózist. Amennyiben a vérvételi teszt fokozott kockázatot mutat ki az Alzheimer-kór kialakulására, olyan további vizsgálatokra is szükség van a teljes körű diagnózishoz, mint a fizikai vizsgálat, a kognitív tesztek és a képalkotó vizsgálatok.

Tovább a laborcsomagra >>