Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

COVID-19 Omikron XBB variáns

Érdekes hírrel találkoztunk a közelmúltban, a nemzetközi sajtóban: az amerikai CDC december végi jelentése szerint már a COVID különösen fertőző Omicron XBB variánsa felelős a COVID fertőzések 18.3%-ért az USA-ban.

Ez önmagában sokat nem mond, de ha tudjuk azt, hogy az előtte lévő héten a Covid fertőzések mindössze 11.2%-ért volt felelős ez a variáns, mindjárt máshogy hangzik a jelenség. Pontosan 1 hét alatt ugyanis 7%-ot emelkedett az új variáns által fertőzöttek aránya, ami intenzív növekedésnek tekinthető.

Az XBB variáns tehát gyorsan terjed, gyorsabban, mint a többi, korábbi Covid változat.

Ennek egyrészt az az oka, hogy könnyebben fertőz meg embereket az XBB akár akkor is, ha már átestek korábban Covid fertőzésen.

A másik ok pedig, melyre az amerikai fertőző betegség specialista, Anthony Fauci, egyik nyilatkozatában világított rá az, hogy „az XBB törzs ellen nem nyújt optimális védelmet az emlékeztető oltás”.

Fentiek miatt, sajnos, nem véletlen, hogy nagyon gyorsan kezdett el terjedni az XBB Covid variáns már decemberben.

Ráadásul ez nem csak Amerikában okoz gondot.

December végén több ázsiai ország egészégügyi szervezete is jelezte, hogy az XBB variáns megjelent náluk is, és rohamos ütemben terjed.

Tehát csak idő kérdése, hogy Európába és ezzel együtt Magyarországra is eljusson.

Mit tudunk tenni ez ellen?

  • Használjunk maszkot nyilvános helyeken, főleg zárt terekben, nagyobb tömegben.
  • Napi többször, alaposan mossunk kezet.
  • Ha betegnek érezzük magunkat, ne menjünk közösségbe.
  • De talán a legfontosabb, hogy teszteltessük magunkat, ha Covid gyanús tüneteink vannak.

A tesztelés azért fontos, mert bár nem biztos, hogy komoly tüneteket okoz nekünk az adott Covid fertőzés, viszont minél több emberrel találkozunk betegen, annál nagyobb esélyt adunk arra, hogy másokat megfertőzzünk, s így gyorsabban terjedhessen a vírus.

Miért baj az, ha terjed, miközben nem is okoz komoly tüneteket?

Azért fontos megelőznünk a Covid nagyarányú újra terjedését, mert bár úgy tűnik, az XBB variáns egyelőre nem kifejezetten okoz komoly tüneteket, minél több ember kapja el, annál könnyebben mutálódhat.

Azt pedig sajnos már tapasztaltuk, hogy a mutánsok sokkal könnyebben okozhatnak akár életveszélyes tüneteket is.

Tehát, ha betegnek érezzük magunkat, vagy csak úgy érezzük valami nincs teljesen rendben, érdemes egy Covid tesztet elvégeztetni a biztonság kedvéért.

Főleg akkor, ha nemrég érkeztünk haza Ázsiából vagy Amerikából.

Tegyünk családunk, ismerőseink, közösségeink védelmében! Előzzük meg, hogy később komolyabb tüneteket okozó variánsok jelenhessenek meg!