Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TUMORMARKER SZŰRÉS

A tumormarkerek olyan jelző anyagok, melyek a daganatos megbetegedéskor keletkeznek magukból a tumoros sejtekből, vagy a daganat hatására elindult reakciók folyamán képződnek.

A tumormarkereket „rákjelző” fehérjéknek is nevezik, melyek megtalálhatóak szérumban, plazmában, vizeletben, különféle szövetekben. Nem csak a daganatok meglétét mutathatják, hanem a már diagnosztizált daganatos betegségek stádiumának nyomon követésére is használják, valamint a már daganatos betegségből gyógyult személyek időszakos szűrésekor is vizsgálják a tumormarkerek szintjének változását.

Miért célszerű tumormarker szűrővizsgálatra jönnie?

Az idejekorán felismert rosszindulatú megbetegedések többsége gyógyítható, illetve megfelelő életminőség biztosítása mellett kezelhető.

A daganatos megbetegedések már a betegség kialakulásának korai szakaszában olyan laboratóriumi eltérésekkel is járnak, melyek időben felfedezhetők, és az ezt követő részletes kivizsgálás során tisztázható az eltérés tényleges oka. Az esetek többségében nem rosszindulatú folyamat okozza a laboratóriumi leletben látható eltérést, de a vizsgálat egyértelműen elősegíti a tényleges daganatos megbetegedés korai felismerését.

 

Hogyan segít a tumormarker szűrés?

A tumormarkerek átlagosan több hónappal előbb képesek jelezni a betegség kialakulását, kiújulását vagy az áttétképzést, mint a képalkotó eljárások, illetve mint ahogy a klinikai tünetek megjelennének.

A megbetegedések jó- és rosszindulatúak lehetnek, tehát a tumormarkerek nem alkalmasak a rák diagnosztizálására, de felhívják a figyelmet az olyan állapotokra, amelyek mögött rosszindulatú folyamat is lehet. Azokban az esetekben, ahol a tumormarker vizsgálat jelez, más diagnosztikai eszközökkel meg kell vizsgálni a személy egészségi állapotát, és ki kell zárni a rosszindulatú folyamatot.

Az ilyenkor esetleg diagnosztizált daganatos betegség az esetek többségében igen korai, tünetmentes szakaszában van még, amikor a legnagyobb a gyógyíthatóság esélye.

Mikor érdemes ellátogatnia tumormarker szűrésre?

A rosszindulatú daganatos megbetegedések gyakoribbá válnak a 40. életév után. Célszerű évente egy alkalommal ilyen vizsgálatot végeztetni – az esetleges egyéb, gyógyítást igénylő megbetegedésekre is fényt deríthet a vizsgálat.

Célszerű a vizsgálathoz olyan időszakot választani, amikor a vizsgálandó személy egészségesnek érzi magát, a szezonális vírusos megbetegedések, allergia nem veszélyeztetik; nőknél meglevő menstruációs ciklus esetében a vérzés megszűnését követő napokban javasolt a vérvétel.

Hogyan készüljön a tumormarker szűrővizsgálatra? 

A tumormarkerek meghatározása vérvétellel történik. A vért általában éhgyomorra, vénából veszik, a laboratóriumi mintavétel részeként – azonban ma már az éhgyomri állapot nem feltétele a vizsgálatnak. Célszerű azonban a mintavétel előtti 12 órában pedig több folyadékot (víz) fogyasztani, ez megkönnyíti a vénás vérvétel kivitelezését.

Vegye igénybe az Implantcenter-A2gen laborszolgáltatásai közül tumormarker csomagajánlatainkat, melyeket speciális tartalommal nyújtunk férfiak és nők számára:

Tumormarker szűrőcsomagok nőknek

Tumormarker szűrőcsomagok férfiaknak

Az Implantcenter-A2gen csapata